01/04/2015

Posamezniki

Na življeneje posameznika vpliva veliko dejavnikov. Prikazana je korelacija med številom zdravnikov, medicinskih sester in kajenjem z življenjsko dobo.
 
korelacije


PV Sloveniji bi enoletno podaljšanje povprečne življenjske dobe pridobili z 2.000 novimi zdravniki (+40%), 7.000 novimi sestrami (+40%), ali z zmanjšanjem števila kadilcev za 120.000 (-30%).

oglejmo še poenostavljeno analizo finančnih stroškov in koristi. Strošek plač 2.000 zdravnikov na leto bi znašal ~120 mio €, a je dejanski strošek zdravstvenega sistema ~1 mio $ na zdravnika letno, zatorej bi za sorazmeren razvoj sistema potrebovali približno 1,5 mrd € (2 mrd $). Korist enoletnega podaljšanja življenjske dobe je še težje oceniti, upoštevamo, da izhaja iz delovno aktivnega prebivalstva, delež katerega je 35%. Neaktivni del populacije lahko jemljemo ali kot strošek ali kot del celote, ki na družbeni ravni tvorno pripomore k boljši produktivnosti. Povečano produktivnost zaznamo kot povezanost generacij, deljenje znanja in izkušenj in tudi kot vzpodbudo za trud in dosežke. V slednjem idealiziranem primeru vsi prispevajo k produktivnosti, tudi upokojenci, otroci in invalidi. Tako bi podaljšanje življenjske dobe iz 80 na 81 let pomenilo približno 1,2% dvig GDP, kar v Sloveniji znaša približno 500 mio €.

Investicija 1,5 mrd € prinese finančno korist v višini 0,5 mrd €, že s to poenostavljeno analizo, in leto dni življenja za vsakogar izmed nas. Vir: Blog Marand Zdravstvo